Share |

Sattva Jooga Seinäjoki - kirjoituksia

Kohti unelmaa

Share |

Lauantai 14.7.2018 - Anneli Kupari


Tiedätte tunteen, jossa mieli ja keho ovat tasapainossa. Mieli on seesteinen ja vakaa sekä kehossa on hyvä tunne jaksamisesta. Mikään ei horjuta tasapainoa tai jos horjuttaa, löytyy itseltä keinoja pitää tasapaino yllä.

Olen itse saavuttanut tuon tunteen, mutta valitettavasti välillä sen myös kadotan. Suorituskeskeisyys on ollut itselläni vallitsevana pitkään ja vieläkin taistelen sitä vastaan. Suorituskeskeisyyteni on ajanut minut monta kertaa tilanteeseen, jossa oman jaksamisen rajoilla pusken itseäni eteenpäin. Sairastuin myös rintasyöpään vuonna 2013, joka horjutti jaksamistani todella. Sairauteni on kuitenkin ollut yksi tekijä, joka on pysäyttänyt pohtimaan omaa elämää ja jaksamistaan. Olen myös pohtinut, kuinka paljon sairastumiseni syy on ollut elämäntavassani.

Sairastumisen jälkeen olen harjoittanut erilaisia tietoisen läsnäolon harjoituksia. Jooga on tullut itselleni päivittäiseksi tavakseni, samoin erilaiset mindfullness harjoitukset. Harjoitusten avulla pystyn pysähtymään tähän hetkeen ja kuulostelemaan omaa oloani. Miltä kehossani tuntuu, mitä ajatuksia ajattelen, mitä tunteita koen? Välillä se on pelottavaakin, mutta jollei tunteita koe tässä ja nyt, ne jäytävät taustalla. Ne vain on käsiteltävä, jotta mieli ja keho olisivat tasapainossa. Pystyn tunnistamaan tilanteet, joissa suorituskeskeisyyteni ottaa vallan. Jo se, että tunnistaa tilanteen, auttaa tilanteen korjaamiseen. Jos elää elämäänsä ilman, että edes tunnistaa pahaa oloaan, ei sitä voi korjatakaan.

Pysähtyminen ja tauottaminen on oleellista myös työelämässä. Jos paahtaa eteenpäin ilman pysähtymistä ja toiminnan suuntaamista oleelliseen, helposti suorittaa tehtäviä ilman pohditaan siitä, mikä on juuri tässä hetkessä oleellisinta. Vieläpä oman jaksamisen rajoilla. Suorittaa ja tekee niitä asioita, joita on joko helppo tehdä tai jotka vaativat juuri nyt eniten huomiota. Ovatko ne kuitenkaan niitä asioita, jotka organisaation tavoitteiden näkökulmasta ovat niitä tärkeimpiä? Ilman pysähtymistä ja suuntaamista keskitytään helposti vääriin asioihin. 

Nykypäivänä tarvitaan itsensä johtamisen keinoja sekä vapaa-ajalla että työelämässä. Miten selviytyä ihmisenä, työntekijänä tai esimiehenä nykyajassa, jossa tietotulva on valtaisaa ja moniajo arkipäivää? Olemme itse vastuussa omasta elämästämme ja siinä jaksamisesta. Meillä tulisi olla keinoja itsensä johtamisessa ja niitä keinoja unelmassani haluaisin muille tarjota. Mitä nämä keinot sitten olisivatkaan, niitä tässä vielä pohdiskelen.

Tervetuloa lukemaan ajatuksiani!

Aurinkoa päivääsi, Anneli

oma_kuva_blogi_1.jpg

 

Avainsanat: hyvinvointi, tietoinenolo, terveys


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini