Share |

Sattva Jooga Seinäjoki - kirjoituksia

Tasapaino

Share |

Sunnuntai 2.9.2018 - Anneli Kupari


 

Viime sunnuntain joogassa eräs oppilaista kertoi, kuinka hänen osteopaattinsa oli kannustanut häntä Yin-jooga tunneille, koska ‘sinulla on niin paljon Yang tyyppistä harjoittelua’. Mitä hektisempää on, sitä enemmän tarvitaan Yin energiaa. Hyvä muistutus jälleen itsellekin varsinkin näin syksyllä, jolloin innostuneena ja kesästä virkistäytyneenä ilmoittautuu ja lupautuu moneen. Kun noita lupauksia ja menoja sitten kalenteristaan katsoo huomaa, ettei lepopäiviä ole ja hups, onkin yhtä-äkkiä jaksamisensa äärirajoilla.  

kyrkosjarvi_syksy.JPG


Yin ja Yang

Perinteisen kiinalaisen filosofian mukaan tarvitsemme molempia sekä Yin- että Yang voimaa siihen, että kehomme ja mielemme on tasapainossa. Yin-voima on pehmeää, passiivista ja introverttiä, kun Yang - voima edustaa energisyyttä, voimaa ja eksoverttiutta. Näitä voi tasapainottaa esim. ruokavalion ja liikunnan avulla.

junassa.JPG

Yin-energian puutteita ovat mm. kiire, keskittymisvaikeudet, ärtyneisyys, kärsimättömyys, univaikeudet, rytmihäiriöt, ripuli. Keinoja lisätä yin-energiaa on esim.

  1. Rentouttava, rauhallinen liikunta.

  2. Rauhoittava syvähengitys (hengityksestä myös aikaisemmassa blogissa)

  3. Meditointi, mindfulness -harjoittelu

  4. Viilentävät ruuat ja kuitu, rasvaisten ja mausteisten ruokien välttäminen

Yang-energian puutteita puolestaan ovat mm. väsymys, passiivisuus, aloitekyvyttömyys, melankolisuus, jahkailu, hitaus, ummetus, hengityssairaudet. Yang-voimaa lisää puolestaan seuraavat asiat:

  1. Liiku reippaasti ja ulkoile

  2. Ole sosiaalinen

  3. Tee asioita, ole aktiivinen

  4. Syö lämmittävää, mausteista voimaruokaa

(Lähde:

https://anna.fi/hyvinvointi/itsetuntemus/tasapainota-elamaasi-vaikuttavat-voimat-ja-jaksat-paremmin-yin-energia-rauhoittaa-yang-energia-vahvistaa).

mietelause.JPG


Aika mielenkiintoista, eikö totta? Eli Yinin ja Yangin pitäisi olla tasapainossa,  molempia tarvitaan yhtä paljon. Itsellä ja uskoisin aika monella muullakin Yang - puoli näyttäytyy voimakkaana ja Yiniä on liian vähän. Noita rauhoittumisen hetkiä ei luontevasti tule, koska elämä on täynnä suorittamista ja menemistä. Kuitenkin jaksaakseen ihminen tarvitsee hiljentymistä.

Joogassakin on erilaisia tapoja huoltaa kehoa ja mieltä. Astanga on hyvin Yang tyyppinen harjoitus, jossa ollaan aktiivisia, dynaamisia ja voimakkaita. Se tarvitsee rinnalleen ja vastapainoksi rauhallisemman Yin tyyppisen harjoituksen esim. Yin -joogan tai lempeän hatha-harjoituksen. Jos päivä on ollut hyvin kiireinen tai stressaava, tulisi mieluummin valita Yin tyyppinen harjoitus,  joka on vastapainoa kiireiselle päivälle. Vaikka kalenteriin olisi aikataulutettu tiukka intervalli juoksuharjoitus, tulisi tässäkin kuunnella kehoa ja valita mieluummin harjoitukseksi esim. kävelyn. Kehon kuuntelu ja tasapaino on kaiken lähtökohta.

kynttila.JPG

Sitä saa kesästä ja auringosta ylimääräistä virtaa. Jaksaa puuhata kaikkea eikä tajua hiljentää, vaikka työt ovat käynnistyneet ja syksy ja pimeys lähenee. Pitää vain tajuta, ettei pysty samalla tavalla; on aika hiljentyä ja rauhoittua. Mennä luonnon mukana kohti ei-kasvun aikaa. Olla vaan enemmän. Kun jaksaa ja muistaa rauhoittua, sekin on kivaa. Poltella kynttilöitä ja köllötellä sohvalla. Se vain on niin vaikea tajuta, että syksy on rauhoittumisen aikaa.

Iloa ja valoa viikkooasi,

Anneli

oma_kuva_blogi_1.jpg

Seuraa myös FB/Instagram @tietoinenolo sekä
Twitter @kupaan. 
Jaan hyvinvointi- ja joogavinkkejä.
Ohjaan joogaa Joogakoulu Sanmayassa Seinäjoella
 

Avainsanat: tasapaino, yinjayang, tietoineolo


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini