Share |

Sattva Jooga Seinäjoki - kirjoituksia

Kehittyminen ja muutos

Share |

Sunnuntai 16.9.2018 - Anneli Kupari


Olin tämän viikon joogaopettajaopintojani suorittamassa Saarijärvellä. Suoritan Suomen Joogaliiton (SJL) joogaopettajaopintoja. Opettajakoulutus sisältää 8 viikon mittaista jaksoa, jotka ajoittuvat 7 vuodelle. Aloitin opinnot vuonna 2016 ja nyt olen menossa syventäviin opintoihin, jossa viikon jakso on aina samaan aikaan saman ryhmän ja opettajien kanssa. Viikon lähijaksojen välillä on aina etätehtäviä kuten esim. tämän viikon lähijaksolle piti olla ohjattuna 50 joogaohjausta. (Joogaopettajaopinnoista lisää tästä.). Opettajat totesivat, että aikamoisen mankelin läpi käymme.
puunrunko.JPG
Jooga ei ole pelkästään liikkeitä, vaan se on yksi osa 8 portaan joogatietä Patanjalin joogasutrien mukaan. Joogaan liittyy kehittyminen ihmisenä toisaalta vuorovaikutuksessa toisiin (yama - mm. väkivallattomuus, erilaisuuden kunnioittaminen, omistamisen halusta luopuminen), mutta myös itseen (niyama - mm. tyytyväisyys ja onnellisuus ilman kohdetta, tietoisuus siitä, mitä itsessä tapahtuu). Toiminnan keinoja on asanaharjoitus sekä hengitys (pranayama). Nämä edellä mainitut asiat ovat joogan 8 - portaan tiessä niitä asioita, joihin voit vaikuttaa omalla toiminnalla. Tämän lisäksi on sisäinen tie ts. osat, joihin et voi vaikuttaa. Osat, jotka tapahtuvat toiminnan seurauksena. Aistien hallintaa (Pratyahara), keskittyneisyys (dharana), meditaatio (dhyana) sekä valaistuminen (samadhi). (Jooga Suomessa: Joogaopettajan opas. Suomen joogaliiton julkaisu).

saarijarvi_veneranta.JPG
Lähijaksolla oli kohta, jossa pohdittiin oman harjoituksen merkitystä. Oma säännöllinen harjoitus on tärkeää, jotta itse kokee joogan. Jooga on kokemusta, jota välitetään toisille ohjauksen kautta. Jollei itse tee omaa harjoitusta, ei sitä myöskään pysty välittämään toisille. Säännöllinen asana- ja pranayama -harjoittelu on kaiken lähtökohta. ‘Harjoittele, niin kaikki tapahtuu’ astangajoogan oppi-isä Sri K. Pattabhi Jois sanoo. Tämän viikon luennolla tuli esille, että muutos ja kasvu ihmisenä tapahtuu huomaamatta. Huomaat muutoksen vasta, kun se on jo tapahtunut.

Pohdin, miten oma säännöllinen harjoitteluni on minua ihmisenä muuttanut? Itse olen nyt neljän vuoden ajan harjoitellut säännöllisesti, lähes päivittäin joogaa ja mindfullnesia. Kaikkein suurin muutos on tyyneydessä ja vakaudessa. Ennen hermostuin helposti, olin pinna kireällä aikamoisen usein. Tämä näkyi esim. siinä, että saatoin räyhätä ja rähjätä kotona usein ja säännöllisesti. Nykyään ani harvoin, ainakaan omasta mielestä. Jos olin myöhässä jostain, huusin ja riehuin autossa toisten hidastelua edessäni. Säntäilin ja sähläsin.

Mielenkiintoisin havainto muutoksesta tuli joogaviikkoni aikana. Lähipäivillä oli ihmisiä, jotka käyttäytyivät normaalista poiketen. Ei mitään hirvittävän erikoista, mutta kuitenkin normaali standardista poikkeavaa ja huomiota herättävää. Huomasin ajattelevani, että mikä minä olen sanomaan, mikä on oikea tapa ja mikä väärä tapa. Ihmisille pitää antaa mahdollisuus ja tutustua heihin ensin ja hyväksyä ihmiset sellaisina kuin ovat. Aikaisemmin olisin toiminut toisin, tyrmännyt ilman tutustumista pelkästään ensivaikutelman perusteella. Erilaisuushan on rikkautta ja ihmiset pitää hyväksyä sellaisena kuin ovat.

koski.JPG
Moni ajattelee, että mistä tiedän, onko nuo edellä mainitut asiat juuri joogan ansiota. En tiedäkkään. Kuvittelen, että vakaampi minä on joogan ansiota. Kuvittelen myös, että olen oppinut tunnistamaan kehoni ja mieleni rajoja, jolloin osaan myös havaita ‘tilan’, jossa menen kohti ei vakauden ja ‘säntäilyn’ tilaa. Kuvittelen, että näen myös ympärilläni harmaan sävyjä pelkän mustan ja valkoisen sijaan. Olen kasvanut ihmisenä ja siitä olen onnellinen. Onko sillä loppujen lopuksi väliä, mitkä keinot ovat olleet?

Iloa ja valoa viikkoosi,
Anneli

oma_kuva_blogi_1.jpg
Seuraa myös FB/Instagram @tietoinenolo sekä Twitter @kupaan.
Jaan hyvinvointi- ja joogavinkkejä.
Ohjaan joogaa Joogakoulu Sanmayassa Seinäjoella.

Avainsanat: kehittyminen muutos tietoineolo


Kommentit

16.9.2018 12:56  Jukka Kupari

Voin todistaa, että edellä mainitut havainnot on totta 😁!

Todennäköisesti kyse on juuri joogasta tai meditaatiosta .

16.9.2018 21:48  Anneli kupari

Kiitos, tuota juuri kaipasinkin😊


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini