Share |

Sattva Jooga Seinäjoki - kirjoituksia

Yin jooga

Share |

Lauantai 29.9.2018 - Anneli Kupari


Olen tämän vuoden ajan tehnyt Astanga ja Hatha -jooga harjoitusten ohella Yin jooga -harjoituksia ja jotenkin tykästynyt lajiin. Kirjoitinkin aikaisemmin Yinin ja Yangin tasapainosta. Siitä, että kiireisen ja aktiivisen päivän jälkeen tulisi olla Yin tyyppistä toimintaa. Mieluummin rauhallista, palauttavaa ja pysäyttävää kuin rankka intervallitreeni, joka on mahdollisesti aikataulutettu ohjelmaan (aikaisempaan kirjoitukseen tästä.) Kuuntelin tällä viikolla podcastia, jossa puhuttiin Yin Yogasta ja innostuin selvittämään, mitä Yinistä on kirjoitettu.

sali_1.JPG


Yin jooga on rauhallinen, pysäyttävä joogalaji. Asennoissa ollaan 2-5 minuuttia (jossain lähteissä oli, että jopa 20 minuuttia) ja asentoa tuetaan erilaisilla välineillä niin, että asennossa voidaan olla rentona ja rauhassa. Harjoitus tehdään usein istuen tai makuulla. Ohjatessa pyydän, että mennään sellaiseen asentoon, jossa asteikolla 1-10 (1 ei kiristä lainkaan, 10 ollaan ääriasennossa) pyritään etsimään asento asteikon puolesta välistä. Asennossa pitäisi pystyä rentouttamaan lihakset ja siten vapauttamaan jännityksiä. Ollaan vaan ja annetaan kehon ja asennon itsekseen antaa periksi. Harjoitus on myös  mielen harjoitus. Monesti ohjatessa näkee, kuinka on vaikea pysähtyä esim. viideksi minuutiksi yhteen asentoon. Olen tulkinnut tämän niin, että henkilöiden mieli on täynnä ja keho niin jännittynyt ja stressaantunut, ettei pysähtymiselle ole mahdollisuutta. Näin tapahtuu itsellekin aika ajoin. Se on merkki siitä, että nyt pitää vain pysähtyä ja hiljentää.

sali_2.JPG

Yin-joogassa pyritään vaikuttamaan syvempiin osiin, sidekudoksiin, jänteisiin, niveliin. Pitkät venytykset ja oikean tason löytäminen asentoon auttaa myös tiedostamaan oman kehon rajoja niin fyysisesti kuin henkisesti. Ei mennä ääriasentoon vaan etsitään kohta puolesta välistä. Yin joogaa tulisi harrastaa ennen yang tyyppistä harjoitusta, kylmillä lihaksilla. Kylmät lihakset myös suojaavat menemästä liian pitkälle ja ääriasentoihin.  Sanotaan, että Yin jooga

  • Tyynnyttää ja tasapainottaa mieltä ja kehoa.

  • Vähentää stressiä ja ahdistusta.

  • Lisää verenkiertoa.

  • Parantaa joustavuutta, lisää liikkuvuutta.

  • Vapauttaa fascia lihasten jännitystä ja nivelten liikkuvuutta.

  • Tasapainottaa sisäelinten toimintaa ja parantaa chi- tai prana -virtaa. (https://www.ekhartyoga.com/articles/the-benefits-of-yin-yoga).

Yin-jooga on erityisen hyvä juoksijoille, koska siinä käsitellään sidekudoksia ja fascioita, jotka ovat kovassa rasituksessa juoksussa. Näiden osien kiristyminen voi haitata jalan liikkuvuutta ja siksi niiden huolto on tärkeää (https://www.mindbodygreen.com/0-20307/why-every-runner-needs-yin-yoga.html).

pihlaja_ruska.JPG

Yin-jooga on ihanaa varsinkin, jos on stressaantunut ja väsynyt olo. Jos keho ja mieli on 'täynnä' kaikkea on ihana pysähtyä ja pysäyttää itsensä harjoituksen äärelle. Tiedostaa ajatuksen hiipiminen mieleen ja päästää siitä irti ja olla tietoinen tästä hetkestä ja hengityksestä. Sitä kyllä kaipaa aika usein. Että saa vain olla.

Iloa ja valoa viikkoosi,

Anneli

oma_kuva_blogi_1.jpg
Seuraa myös @tietoinenolo FB/Instagram
@kupaan Twitter
Ohjaan Joogakoulu Sanmayalla Yin ja Astangajoogaa.

 

Avainsanat: yin jooga tietoinenolo


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini