Astangatuntilaisilta tuli toive, että otettaisiin harjoitukseen mukaan alkumantra. Astangaharjoituksessa matrjoja käytetään alussa ja lopussa, mutta itse en niitä ole paljon harjoittanut. Olen tehnyt paljon harjoitusta yksin kotona, muiden nukkuessa aamulla, enkä ole viitsinyt heitä herättää matroilla. Nyt kuitenkin lupasin tuntilaisilleni, että otetaan alkumantra käyttöön. Mikä se astangassa ja minkälaisia vaikutuksia sillä on? Lue lisää kirjoituksesta.
Olen itse tehnyt alkumantraa erityisesti, kun käyn työmatkoillani Helsingin Astangajoogakoulun harjoituksissa. Se on kyllä mieletön meditatiivinen ja yhteisöllinen tapahtuma, kun koko salillinen joogia lausuu matran. Aluksihan se toki tuntui oudolta ja vähän huvittavaltakin, mutta kun on avoimesti siihen suhtautunut ja keskittyy vain sanoihin ja muiden ääniin, se kyllä auttaa keskittymään ja on myös hyvin meditatiivinen kokemus.
Petri Räisäsen astangajoogakirjassa (Räisänen Petri, Astanga joogaa Sri K. Pattabbi Joisin perinteen mukaan) kerrotaan alkumantrasta. Se on rukous tai kunnianosoitus guruille, ja se sanotaan aina ennen harjoituksen alkua. Seistään hyvässä seisoma-asennossa, kämmenet vastakkain rinnan edessä. Silmät on kiinni ja katse alas käsiin. Tämä asento on rukouksen, kunnioituksen ja tervehdyksen asento.

Räisäsen kirjassa kerrotaan, että alkumantran ensimmäinen säkeistö on kunnianosoitus guruille eli opettajille ja heidän jumalallisille tiedoilleen, jotka parantavat oppilaiden elämänlaatua ja johdattavat heidät kohti elämän ylevintä päämäärää. Toinen säkeistö on omistettu tietäjä Rishi Patanjalille sekä hänen arvokkaalle joogaperinnölleen ja myyttiselle olemukselleen.
Astangajooga on tullut länsimaiseen kulttuuriin Intiassa, jossa vallitseva uskonto on hindulaisuus. Tätä taustaa vasten ymmärtää mantran perimmäisen tarkoituksen. Kuitenkin jooga on länsimaistunut ja sitä kautta myös joogit eri uskontokunnista ovat tuoneet joogaan ja mantroihinkin uutta ja erilaista näkökulmaa. Räisänen kertoo kirjassaan, että mantrojen äänet ja sanojen rytmitys resinoi kehossa ja auttaa keskittymään ja puhdistamaan kehoa. Itse teen harjoitusta ja lausun mantroja ajatellen ensisijaisesti keskittymistä ja meditatiivisuutta niissä.
Anne Nuotio painotti (astangajoogaopettajakoulutus 2019-2020)i myös sitä, että guruilla tarkoitetaan kaikkia niitä, jotka ovat tuoneet ja jatkaneet perinnettä eteenpäin. Kunnioitus sitä kohtaan, että meillä on mahdollisuus harjoittaa lajia ja että lajilla on historia. Tärkein guru on kuitenkin meissä itsessä, 'sinä tiedät ja sinussa on se viisaus', jolle kumarretaan. Jooga avaa silmät näkemään todellisuuden sellaisena kuin se on. Kun maltetaan painaa mieli taka-alalle ja antaa viisauden kasvaa.
Aamuharjoituksessa en voi käyttää mantroja. Lapset kuulevat makuuhuoneidensa läpi jo uttjai hengityksenkin. 'Äiti taas sä hönkäilit aamulla'. Olen ilmoittaunut Anne Nuotion astangajoogaopettajakoulutukseen, joten siellä näitä mantroja opetellaan lisää.
Iloa ja valoa viikkoosi,
Anneli
Seuraa myös @tietoinenolo FN/IG
@kupaan Twitter
Ohjaan Joogakoulu Sanmayassa syksyn 2018 loppuun saakka