Olen harjoittanut nyt viitisen vuotta säännöllisesti astangajoogaa. Olen huomannut paljon muutoksia itsessäni. Voima on kasvanut, ryhti muuttunut, mieli tyyntynyt. Pelkkää hyvää sanottavaa harjoittelusta siis! Teen edelleen 1. sarjaa, jossa riittää vielä paljon opiskeltavaa. Monelle ensimmäinen sarja riittää koko elämäksi.
Olen tehnyt astangajoogaharjoitusta nyt säännöllisesti viisi vuotta, epäsäännöllisen säännöllisesti vuodesta 2002 lähtien. Harjoitukseni teen pääsääntöisesti aamuisin. Herään hiukan aikaisemmin kuin muu perhe ja vetäydyn jooganurkkaukseeni. Olen verhoilla erottanut itselleni yläkerrasta paikan, jossa kaikki valmiina. Sekin helpottaa aloittamista, kun ei tarvitse ensin raivata tilaa itselleen. Väsyttäähän se välillä, mutta harjoitus tekee niin hyvää, että sen jaksaa.
Astangajooga on liikunnallinen, fyysinen ja dynaaminen jooga, joka lisää lihaskuntoa, terveyttä ja elinvoimaa. Kun jooga-asentoihin lisätään tietoinen hengitys, katseen kohdistaminen ja mielen keskittäminen tähän hetkeen, harjoitus paitsi kehittää hyvää kehonhallintaa myös parantaa aistien hallintaa ja laajentaa tietoisuutta itsestä. Pattabi Joisin mukaan astangajooga on polku, joka johtaa meidät ’itsessämme olevan hengen luokse’ eli kohti omaa todellista olemusta. Tällä lauseella viitataan joogan kahdeksanportaisiin harjoitukseen, jonka
ulkoisessta tiestä olen kirjoittanut aikaisemmin.
Käytännön harjoituksen avulla puhdistetaan kehoa ja mielen tukoksia, aktivoidaan fyysiset, henkiset ja mielen voimavarat sekä saavutetaan sisäinen rauha ja onnellisuus. Joogaharjoitus perustuu pitkälti hengitykseen ja siihen ,että prana eli puhdas ilma puhdistaa ja elävöittää kehoa ja mieltä. Hengityksen ja asentojen yhdistäminen vinyasa menetelmällä sekä lihaslukkojen (mula bandha ja uddiana bandha) supistaminen lämmittää ja tukee kehoa, jolloin kehon venyttäminen on turvallista ja mielekästä. Lämpö ja hikoilu puhdistaa kehoa. ’Harjoittele niin kaikki tapahtuu’, sanoo Pattabi Jois.
Astangajoogassa asanaharjoituksia ja sarjoja on yhteensä 6. Ensimmäinen sarja puhdistaa ja estää sairauksia. Toinen sarja vaikuttaa hermojärjestelmään. Kolmas asentosarja edellyttää jo suunnatonta notkeutta. Monelle riittää 1 sarja koko elämän ja omien viikkotuntieni aikana ohjaan 1 sarjaa ja sitä itsekin edelleen harjoittelen. (Kirjasta Petri Räisänen, Astangajoogaa Pattabi Joisin perinteen mukaan.) Astangajoogan 1. sarjan asanat löytyvät
täältä.

Harjoittelusta ja välineistä
- Harjoittelulle suotuisa ja rauhallinen ympäristö.
- Sisäinen keskittyminen, ajatuskarusellin pysäyttäminen.
- Hyvä aloittaa opettajan opastuksesta, ei omatoimisesti. Ei suositella oma toimisesti uusia liikkeitä, keho ei välttämättä valmis vielä seuraavaan liikkeeseen.
- Tilan pitäisi olla puhdas, vedoton ja raikas.
- Tarvikkeena matto, joka pitäisi olla hyvä matto, joka pysyy paikallaan eikä rullaannu.
- Henkilökohtainen hygienia
- Ennen harjoitusta kahden tunnin väli syömiseen ja 15 minuuttia taukoa juomisesta. Harjoitusta ei ole kiva tehdä täydellä mahalla.
- Harjoituksen aikana ei juoda eikä syödä.
- Keskitytään harjoitukseen, vältetään turhaa puhetta.
- Harjoittelua ei kolmena ensimmäisenä päivänä kuukautisten alkamispäivästä. Puhdistautuminen keskeytyy.
- Ei loppuraskauden aikana.
- Oman kehon kuuntelu, kipua ei saa tuntua.
- Ei suorittamista, ei vertailua toisiin. On lupa edetä omaa tahtia, omaa kehoa kuunnellen.
- (Kirjasta Petri Räisänen, Astangajoogaa Pattabi Joisin perinteen mukaan.)
Viikkotunneilla viltit, tiilet ja vyöt lainattavissa. Tarvitset vain oman maton!
Astangajooga on ihana laji. Joku voisi ajatella, että eikö siinä kyllästy, kun tehdään koko ajan samaa sarjaa. En ainakaan minä ole kyllästynyt. Itse asiassa on ihana syventää jokaista asanaa harjoituksessa. Ei tarvitse käyttää lainkaan aikaa siihen, että miettii, mitä tekisin seuraavaksi vaan voi täysin antautua tekemiselle ja keskittymiselle. Kun harjoitusta tekee vuodesta toiseen, harjoitus on jo niin lihasmuistissa, ettei seuraavaa liikettä tarvitse pohtia. Sitä vain etenee ja hengittää.
Iloa ja valoa viikkoosi,
Anneli

Seuraa FB/IG @tietoinenolo, Twitter @kupaan
Jaan hyvinvointi- ja joogavinkkejä