Sattva Jooga Seinäjoki - kirjoituksia
Hyvä uni - riittävästi ja laadukkaastiKeskiviikko 20.3.2019 - Anneli Kupari Mitä vanhemmaksi tulen, sen enemmän kaikki vaikuttaa uneen. Seuraavan päivän koitokset valvottaa ja saa pyörimään sängyssä. Jos päivä on ollut hektinen ilman taukoja, sekin saa levottomaksi. Jos otan lasin punaviiniä liian lähellä nukkumaanmenoaika, uni ei vain tule. Jos juon liikaa kofeiinia, on tällä vaikutusta uneen. Jos teen liian rankan treenin lähellä nukkumaanmenoaikaa, ei vain pysty rauhoittumaan. Siis kaikki vaikuttaa uneen ja unen merkitys jaksamiselle vain kasvaa, mitä vanhemmaksi tulee.
Olin tällä viikolla Tampereella koulutuksessa työn puolesta. Johtamiskoulutuksen ensimmäinen päivä käsitteli itseä. Oli ikäänkuin pysähdys ja analysointi nykytilasta. Minulle uusi tieto uneen liittyen oli se, että yön ja unen aikana aivot jäsentävät oppimaansa ja omaksutut asiat tallentuvat muistiin. Uni on paitsi palautumisen kannalta oleellinen myös oppimisen kannalta tärkeä. (mm. https://www.mielenterveysseura.fi/fi/mielenterveys/hyvinvointi/unen-merkitys)
Olen jo aikaisemminkin huomannut, että tauot päivän aikana rauhoittavat ja rentouttavat. Unohdan tämän vain aina ja havahdun huonoon unen laatuun ja tunteeseen aamuisin, etten ole levännyt riittävästi. Kun siis uni on hyvää, tuudittaudun siihen ja painan jälleen täysillä eteenpäin ilman taukoja. Olen nyt joulun jälkeen tehnyt mindfullness harjoituksia päivän aikana aamuisen joogaharjoituksen lisäksi. Työpäivän jälkeen heittäydyn selälleni ja annan kehon rauhoittua ja sydämen sykkeen laskea, vaikka kuinka kiire olisi. Tai kesken päivän lyhyempi mindfullness harjoitus rauhoittamaan ja selkiyttämään ajatuksia.
Onko tällä vaikutusta uneen? On, ehdottomasti. Minulla on Polarin sykekello, joka analysoi unen laatua. Ennen kokeiltuani, unen laatu oli aina asteikolla yhdestä viiteen n. kaksi ja kokeilijaksi aikana kolme tai enemmän. Olen tosin myös kokeilun ajaksi jättänyt sen punaviinilasillisenkin pois, samoin kuin kahvin olen vaihtanut vihreään teehen. Niin paljon arvostan hyvää unta, että olen valmis nämä uhraukset tekemään. Nyt mietin, pitääkö se perjantai-illan tumma suklaakin jättää pois, kun tuntuu silläkin olevan vaikutusta. Kofeiiniahan suklaassakin on.
Hyvinvointijohtamisen opinnoissa minulla oli mahdollisuus tehdä First Beat mittaus kolmen päivän ajan. First Beat mittaa ja analysoi aktiivisen ja palautumisajan suhdetta. Se oli ilahduttavaa huomata, että vaikka itsestä tuntui aamulla, ettei ollut nukkunut, First Beatin mukaan palautumista oli kuitenkin tapahtunut. Mittaus tehtiin kolmen päivän ajan, jotka itselläni ajoittuivat sunnuntai - tiistai väliseen aikaan. Sunnuntaina näkyi palautumisjaksoja, mutta maanantai ja tiistai olivat todella kiireisiä päiviä ja olihan se vähän kamalaa huomata, ettei niiden päivien aikana niitä palautumisjaksoja ollut lainkaan. Yöt nukuinkin tosi huonosti.
Niin se vain on, että päivän aikana on otettava palautumisjaksoja. Ne voivat olla lyhyitä, pieniä pysähtymisiä. Esim. siirtyessä työtehtävästä toiseen voi ottaa hetken hengitykselle. Rauhallinen sisään ja uloshengitys muutaman minuutin ajan niin, että keskittää ajatukset vain tähän hetkeen ja hengitykseen. Toimii!
Iloa ja valoa viikkoosi,
Anneli
![]() Seuraa myös @tietoinen olo FB/IG,
@kupaan Twitter.
|
Avainsanat: uni, tietoinen olo |
|
1.1.2021 16:32
Sattva Jooga
Kiitos itsellesi!🙏 |
Thank you!!1