Sattva Jooga Seinäjoki - kirjoituksia
Meditaatio päivittäisen pysähtymisen hetkeksiMaanantai 27.9.2021 - Sari Junno Oletko miettinyt, että voisit ottaa päivittäiseen elämääsi pysähtymisen hetken? Koetko että sinulla ei ole siihen aikaa tai kärsivällisyyttä? Ajatteletko että meditaatio on jotain, joka kuuluu joogaagille tai muille ”hiljentymiseen hurahtaneille”?
Nuo ovat aivan luonnollisia kysymyksiä ja pohdintoja mielen aalloissa. Uuden aloittamisen vaikeus ja haasteet ovat varmasti osa tätä päivää, koska uusia asioita, joita voisi tehdä, lukea, harrastaa on vain niin paljon. Siksi on hyvä pysähtyä miettimään sitä, mitä mieli puhuu, mitä keho kuiskailee ja mikä olisi juuri tässä hetkessä tarpeellista?
Miksi kannattaa antaa itselleen hetki meditoida päivittäin?
Meditaatio tilassa tarkoittaa pysähtymistä hetkeen. Olet paikallasi ja hengität. Kirjoitan tässä pysähtyneessä tilassa olevasta meditaatiohetkestä.
Meditaatio rauhoittaa kiireisen mielen. Hengittäminen ja paikoillaan oleminen viestittää keholle, että ei ole hätää. Hermosto voi rauhoittua ja aivojen hälinä voi hiljentyä niin, että aivot saavatkin pienen lomaretriitin.
Kehon rentoutuessa verenpaine laskee ja stressihormonit saavat mahdollisuuden huilata. Meditaatio on puhdistava mielensuihku, jossa hiljentymällä annat itsellesi luvan elpyä, ja vapautua kehon sekä mielen kaaoksesta. Meditaatio on ikään kuin kehon ja mielen ansaittu lomahetki.
Milloin ja minkä verran?Itse meditoin lähes päivittäin pienen hetken. Käytän kundaliinijoogaopettajana kundaliinijooga meditaatioita valiten niistä omaan elämäntilanteeseeni sopivimman, mutta mikä tahansa meditaatio on sopiva hiljentymiselle.
Milloin meditoinnin hetki on? Minulla ei ole säännöllistä hetkeä meditoinnille vaan voin tehdä sen aamulla tai aamupäivällä, jos siihen on mahdollisuus, mutta joskus myös iltaisin. Kuuntelen omaa kehoa ja mieltä sijoittaen meditaation sopivasti arjen aikatauluun. Itseään kuunnellen löytää sen, mikä on juuri sinulle, tässä elämänhetkessä sopivat tapa ja aika meditoida.
Tiedän, että useat hyötyvät säännöllisestä jokapäiväisestä meditaatiorutiinista, se tuo päivään selkeyttä, rauhoittaa hermoston ja auttaa pysymään paremmin kehossaan läsnä arjen tapahtumissa.
Olen huomannut, että pienikin kolmen minuutin pysähtymishetki on hyödyllinen. Huomaan ajatusvirran rauhoittuvan ja pystyn paremmin keskittymään oleellisiin asioihin. Mielessäni pyörii monia suunnitelmia työni puolesta yksityisyrittäjänä ja joskus on vaikeaa saada selkoa, mitkä suunnitelmat olisivat toimivia juuri nyt lähteä toteuttamaan. Tähän auttaa hiljentyminen meditoiden. Uskon vahvasti, että löydän parhaat ja oikea aikaiset vastaukset hiljaisuudesta.
On myös päiviä, jolloin meditaatio ei kutsu, olen väsyksissä, päivä on liian täynnä ohjelmaa, en koe juuri nyt tarvitsevani hiljentymistä. Silloin saatan tehdä metsäkävelyn tai ottaa hiljaisen saunomishetken. Näinä päivinä olen suopea itseäni kohtaan ja luotan siihen, että tehdyt meditaatiot kantavat näiden päivien yli.
Jos huomaan, että kyse onkin mukavuudenhalusta, ei huvita hiljentyä, niin ohjaan tietoista mieltäni pysähtymisen hetkeen käyttäen positiivista kurinalaisuutta, ja koen, että lopulta se toimii myönteisesti. Liika mukavuudenhalu, ei sekään ole aina itselle parhaaksi.
Kokeile, etsi ja ole utelias. Löydä oma hiljaisuuden hetkesi arjesta. Istahda mukavaan paikkaan lattialle tai tuolille. Sulje silmät, hengitä, pyri olemaan läsnä kehossasi ja mielessäsi. Ota aikaa 1-15 minuuttia ja toista tätä useamman päivän ajan, ehkäpä aloitat minuutista ja pidennät aikaa pienin askelin.
Kuulostele mitä tapahtui, ole armollinen.
Meditaatio ja äänimaljaillat Sattva Jooga Seinäjoella
Harjoittelemme meditaation äärellä olemista Sattva Jooga Seinäjoen joogasalissa keskiviikkoiltaisin 6.10 alkaen klo 20.15. Vaikka meditaatioiltojen meditaatiot ovat pidempikestoisia, niin voit tulla paikalle omana itsenäsi ja tehdä meditaatiota sen ajan kuin kehosi ja mielesi siihen suopuvat, ja käydä loppuajaksi vaikka makuulle nauttien meditaatiosuihkusta. Meditaation jälkeen voit nauttia rentouttavasta äänimaljahoidosta. Parhaimmillaan tämä suo sinulle levollisen illan ja syvän rauhallisen yöunen.
Kirjoittaja on Sari Junno, kundaliinijoogaopettaja, pari- ja perhepsykoterapeutti, PBSP terapiaopiskelija
|
Avainsanat: meditaatio |
|
29.9.2021 19:45
Anneli Kupari Sattva Jooga Seinäjoki
Kiitos täydennyksestä! Itsekin aloittanut mindfullness harjoituksilla ja siirtynyt sitten meditointiharjoituksiin. On tapa sitten meditointi, mindfullness, jooga, tietoisuustaidot, kaikissa tarkoitus pysähtyä hetkeen, kääntyä sisäänpäin. Ja todella, hyödyt ovat kiistattomat! Tervetuloa meditointiviikkotunnille! |
Meditaatio liitetään usein joogaan ja budhalaisuuteen, mutta siihen perustuen on tieteellisesti kehitetty myös Mindfulness Based Stress Reduction -menetelmä (MBSR) Jon Kabat-Zinnin toimesta Massachusettsin yliopistossa jo 1970-luvulla. Massachusettsin yliopistollisen sairaalan stressinhallintaklinikalla menetelmää on käytetty mm. stressin ja kiputilojen hoidossa lääketieteellisen hoidon ohella.
Tästä ns. mindfulnessista käytetään usein myös termejä tietoisuustaidot, hyväksyvä tietoinen läsnäolo tai oivallusmeditaatio, On tutkitusti todistettu, että aktiivinen Mindfulness-harjoittelu vaikuttaa ihmisen aivokapasiteettiin.
Meditointi parantaa ongelmaratkaisukykyä ja tunteiden säätelyä sekä vähentää stressiä ja ahdistusta. Positiivisia tuloksia on havaittu myös menetelmän soveltamisesta aivovamma- ja aivohalvauspotilaiden sekä Parkinson- ja kipupotilaiden kanssa.