Share |

Sattva Jooga Seinäjoki - kirjoituksia

Mitä se jooga on? Miten se eroaa venyttelystä?

Share |

Lauantai 9.10.2021 - Anneli KupariOlen saanut ohjata astangajoogan alkeiskurssia. Siellä tuli kysymyksenä se, että mitä se jooga oikeastaan on? Mikä siinä on tärkeää? 
 
Käytän usein vertailuna sitä, että venyttelen television ääressä samalla katsoen ohjelmaa, huudellen lapsilleni tai puolisolle tai muuten vain säätäen jotain samaan aikaan. En keskity itse tekemiseen eli venyttelyyn. Lihas varmasti venyy ja siinä mielessä tavoite toteutuu, mutta ei minun mieleni ja sisäinen olemukseni siitä rauhoitu lainkaan. 
 
Joogassa puolestaan keskitytään omaan kehoon ja omaan sisäiseen maailmaan täydellisesti ilman ylimääräisiä häiriötekijöitä. Ajatuksiahan tulee mieleen haluamme tai emme, mutta tärkeintä on vain tiedostaa ajatus ja päästää siitä irti. Antaa ajatuksen lipua ohi, kuten pilvi lipuu ohi taivaalla. Ei lähdetä suunnittelemaan tai pohtimaan asioita samaan aikaan, vaan palataan omaan kehoon ja vaikkapa hengityksen seuraamiseen. Hengitys on hyvä läsnäolon ankkuri, siihen on hyvä ja turvallinen palata. Esimerkinomaisesti vielä. Olet joogatunnilla ja mieleesi tulee vaikkapa se, että sinun pitäisi käydä tunnin jälkeen kaupassa. Sinun tekisi jo mieli suunnitella kauppalistaa, mutta sen sijaan annatkin sen kauppalistan lipua ohi ja ajattelet, että mietit tätä tunnin jälkeen. Palaat seuraamaan omaa hengitystäsi - sisään - ulos - annat sen kauppalistan vain jäädä. 
 
Monesti sanon tunnilla, että meillä on lupa, mahdollisuus ja oikeuskin olla täällä tunnilla vain itseämme varten, ilman ajatuksia. Olemme tulleet tunnille ja voimme vain keskittyä itseemme ja antaa muiden asioiden jäädä. Ethän kuitenkaan voi sille kauppalistalle siellä tunnin aikana yhtään mitään. Miksi murehtia sitä silloin, kun sille ei mitään voi tehdä? On tärkeämpi vain keskittyä tunnin ajaksi joogaan ja nauttia siitä olotilasta, ettei oikeasti tarvitse tehdä mitään muuta. 
image1.jpeg
 
Olen halunnut, että Sattva Jooga Seinäjoen sali on rauhallinen sali. Emme käytä musiikkia tunneilla, koska haluan täydellisen hiljaisuuden saliin. Onneksi sali onkin sellaisessa paikassa, ettei mitään ääniä kantaudu saliin ja siellä saa olla rauhassa. Liikenteen melua tai muita ääniä ei saliin kuulu. Pidän sitä tärkeänä. Elämme elämässä, jossa koko ajan kohtaamme hälyä ja ääniä. Elämme monikavavaisessa maailmassa, missä sähköposti, whatsapp yms. luovat hälyä ja keskeytystä elämäämme. Haluan, että kaikilla on mahdollisuus hiljaisuuteen ja rauhaan salilla ja joogatuntien aikana. Haluan, että jokainen voi lähteä tunnilta hitusen verran rauhoittuneempana kohtaamaan jälleen arjen hälyt. 
 
Miten se venyttele siis eroaa joogasta? Joogassa olemme tietoisesti läsnä siinä, mitä teemme. Emme ajattele emmekä tee yhtään mitään muuta. Rauhoitutaan ja pysähdytään vain itsemme äärelle ilman häiriötekijöitä.

Iloa ja valoa viikkoosi!

Anneli

oma_kuva_blogi_1.jpg

Avainsanat: jooga


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini